Syyskausi 2023

Ikaalisten Mieslaulajat

kutsuu laulutaitoisia miehiä mukaan viihdyttävän harrastuksen pariin.

Harjoitukset alkavat ti 5.9. klo 18 seurakuntakeskuksessa.

Jos tunnet lauluharrastuksen veljellisessä seurassa omaksesi, niin tervetuloa

rohkeasti tutustumaan porukkaamme.

Näyttämöiden helmiä

Oma Tupa su 30.4.2023 klo 15

Ikaalisten Mieslaulajien kevätkonsertti on otanta musikaalien ja elokuvien tunnetuiksi tekemistä lauluista. Mukana on niin kotimaisia kuin ulkomaisia sävelmiä. Kuoroa johtaa Riitta Peurala ja säestäjänä toimii Anna-Mari Yrjänä.

Väliajalla on mahdollisuus Oman Tuvan järjestämään kahvitteluun. (ei sisälly konserttiohjelman hintaan)

Lämpimästi tervetuloa!


Konserttia tukevat:

2023 Kevätkonserttia tukevat:

Vuosikokous 2023

27.3.2023 Villa Vihdassa pidetyssä kokouksessa käsiteltiin muunmuassa yhdistyksen sääntöuudistusta. Alkuperäiset säännöt vuodelta 1951 kaipasivat hieman päivitystä. Voisi sanoa, että kyseessä on vain hienosäätöä viestintään ja kokouksien järjestämiseen.

Hallitukseen ei tullut isoja muutoksia. Puheenjohtajasta tuli varapuheenjohtaja ja varapuheenjohtajasta puheenjohtaja.

Esiintymismatka Viroon

Ikaalisten Mieslaulajat teki 16.–18. syyskuuta esiintymismatkan Viroon, tarkemmin sanottuna Palamusen kuntaan.  Palamuse sijaitsee Viron itäosassa Jõgevan maakunnassa. Viron toiseksi suurimpaan kaupunkiin Tarttoon on matkaa noin 40 kilometriä. Palamusen kunta, jossa on noin 2000 asukasta, tunnetaan historiassa jo 1240-luvulta. Monelle ikaalislaiselle Palamuse on ennestään tuttu, sillä se on ollut Ikaalisten seurakunnan ystävyyskunta jo Viron itsenäistymisen ajoilta 1990-luvun alusta.

Ikaalisten Mieslaulajat, joka hiljattain vietti 70-vuotisjuhliaan, valmistautui matkaan jo hyvissä ajoin. Esitettävään ohjelmaan valittiin perinteisiä suomalaisia isänmaallisia kuorolauluja sekä Ikaalisiin ja Kyrösjärveen liittyviä kappaleita.  Joukkoon mahtui myös muutama viihdemusiikin kuorosovitus. Olipa ohjelmistossa lisäksi kaksi eestiläistä perinteistä kuorolaulua: Oi sinä armas isänmaa, ”Mu isamaa on minu arm” ja Tästä me miehet lähemme, ”Hakkame, mehed, minema”.

 

Palamusen kirkossa 17.9.2022

Virossa kuorolaululla on pitkät perinteet. Viron kansallisen liikkeen liikekannallepano tapahtui 1869 Tartossa järjestettyjen laulujuhlien yhteydessä. Laulujuhlat olivat siten virolaisten ensimmäinen isänmaallinen joukkotapahtuma. Ehkä hieman liioitellen voidaan sanoa, että virolaiset lauloivat itsensä kansakunnaksi. Laulujuhlat on järjestetty sittemmin säännöllisin väliajoin Tallinnassa ja seuraavat jo 28. laulujuhlat järjestetään Tallinnassa heinäkuussa 2024.

Kuoron matka oli ajoitettu ajankohtaan, jolloin Palamusessa vietettiin perinteisiä, jokavuotisia Paunveren markkinoita. Tapahtuma oli houkutellut sankoin joukoin markkinatunnelmasta kiinnostuneita vierailijoita. Runsaan yleisön joukossa oli myös paljon ikaalislaisia kävijöitä vuosien perinteellä. Autossamme oli eräskinrouva, joka on käynyt vuosittaisessa tapahtumassa kahtenakymmenenä vuotena. Markkinat olivat täynnä värejä ja tuoksuja. Lukuisissa myyntikojuissa Palamusen kirkon ympäristössä laajalla alueella oli tarjolla kaikkea aina ruoasta ja kasveista käsitöihin ja vaatteisiin. Ulkona kahdella eri esiintymislavalla oli musiikkiesityksiä ja kansantanssia. Kuoromme esiintyi markkinapäivänä Palamusen keskiaikaisessa kivikirkossa, jonne oli kokoontunut kuulijoita lähes kirkon täydeltä. Kirkkoesiintymisen päätteeksi Sibeliuksen Finlandia-hymni kaikui arvokkaasti eestiläiselle yleisölle. Toinen esiintymisemme oli samana päivänä kirkon viereisellä ulkolavalla, jossa lauloimme hieman kevyemmän ohjelmiston.

Yövyimme kaksi yötä Tartossa (Tampereen ystävyyskaupunki), jossa teimme myös opastetun kierroksen kaupungin nähtävyyksiin. Tartto tunnetaan paitsi entisenä Hansa -kaupunkina myös yliopistokaupunkina. Tarton yliopiston liepeillä on sotahistoriallisena kohteena tunnettu Tarton ylioppilaskunnan talo, jossa neuvoteltiin Tarton rauhana tunnettu rauhansopimus itsenäistyneen Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä 1920. Suomen valtuuskuntaa neuvotteluissa johti J. K. Paasikivi. Suomi ei saanut neuvotteluissa tavoittelemaansa Repolan eikä Porajärven kuntaa, mutta sai sen sijaan Petsamon.

Matkaoppaanamme toimi monien Viron matkojen kokemuksella Esko Tapiainen. Ikaalisten Mieslaulajien johtajana toimi Riitta Peurala. Varajohtajana toiminut Lasse Hämekoski korosti puheessaan kuoroveljeyden ja yhteishengen merkitystä, joka näkyy niin kuoron yhteisillä matkoilla kuin myös esiintymistilanteissa. Menneinä vuosikymmeninä kuoro on tehnyt useita menestyksellisiä konserttimatkoja Viroon ja muihin Euroopan maihin, kuten Ranskaan, Itävaltaan, Saksaan ja Unkariin.

Tänäkin vuonna kuoron harjoitukset jatkuvat Ikaalisten kansalaisopiston kurssina, jonne uudet laulajat ovat tervetulleita.

Arto Ojakoski, Ikaalisten Mieslaulajat ry:n sihteeri

Kierros Ikaalisten sankarihaudoilla

3.7.2022 klo 18

Kävelykierros Ikaalisten seurakunnan sankarihaudoilla alkaa Ikaalisten kirkossa, jossa FM Arto Ojakoski kertoo Ikaalisten sankarihautausmaasta ja sankarivainajista. Lisäksi tilaisuudessa esiintyy Ikaalisten Mieslaulajat. Vapaaehtoinen osallistumismaksu ukrainalaisten hyväksi.

”Ei muuta kunniaa
Kuin kuulla kummultansa
Sun kuusiesi kuiskinaa”

Kävelykierros Ikaalisten seurakunnan sankarihaudoilla alkaa Ikaalisten kirkossa, jossa FM Arto Ojakoski
kertoo Ikaalisten sankarihautausmaasta ja sankarivainajista. Lisäksi tilaisuudessa esiintyy Ikaalisten
Mieslaulajat. Vapaaehtoinen osallistumismaksu ukrainalaisten hyväksi.

Lisätietoja: FM Arto Ojakoski, puh. 0400 831 756, arto.ojakoski@ippnet.fi

Juhlakonsertti

Ikaalisten mieslaulajien perustamiskokous pidettiin 29.1.1951 Ikaalisten kauppalan Seurahuoneella. Paikalla oli 13 laulamisesta innostunutta miestä. Yhdistyksen sääntöjen mukaan ”yhdistyksen tarkoituksena on jäsenissään herättää ja vireillä pitää harrastusta etupäässä kotimaiseen mieskuorolauluun”.

70-vuotisen toiminnan juhlakonsertti pidetään Omalla Tuvalla la 27.11.2021 klo 15.